Átkerül a hamisítás elleni európai megfigyelőközpont az OHIM-hoz

Döntött az Európai Unió Tanácsa arról a javaslatról, amely a Hamisítással és Kalózkodással Foglalkozó Európai Megfigyelőközpont működtetését a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) hatáskörébe helyezi át.

Az Európai Unió Tanácsa 2012. március 22-én hagyta jóvá azt az Európai Parlament képviselői által 2012. február 14-én megszavazott rendeletjavaslatot, amely az OHIM hatáskörébe utalja a Hamisítással és Kalózkodással foglalkozó Európai Megfigyelőközpont működtetését. Ezzel az OHIM-nak a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése elleni küzdelemmel kapcsolatos feladatokat is el kell látnia a jövőben a nemzeti hatóságok, a magánszektor és az uniós intézmények tevékenységeinek előmozdítása és támogatása érdekében. Az OHIM feladatai közé a következők tartoznak majd: a szellemi tulajdon értékének jobb tudatosítása; a szellemi tulajdonhoz fűződő jogsértések elterjedtségének és hatásának jobb tudatosítása; a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelmére szolgáló bevált közigazgatási és magánszektorbeli gyakorlatokra vonatkozó ismeretek bővítése; részvétel a lakosság tudatosításában a szellemi tulajdonhoz fűződő jogsértések hatásáról; a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok érvényesítésében érintett személyek szaktudásának a bővítése; a szellemi tulajdonhoz fűződő jogsértések megelőzését és kezelését szolgáló technikai eszközökre vonatkozó ismeretek bővítése; a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok terén tevékenykedő tagállami hatóságok közötti együttműködés erősítése; a harmadik országbeli szellemitulajdon-védelmi hivatalokkal való nemzetközi együttműködés erősítésén való munkálkodás a tagállamokkal konzultálva, a stratégiafejlesztés és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok érvényesítését szolgáló technikák, képességek és eszközök fejlesztése céljából. A változás a Megfigyelőközpont nevét is érinti: ezentúl a szellemi tulajdoni jogsértésekkel foglalkozó európai megfigyelőközpont (European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights) nevet viseli a testület.

A rendelet az Európai Parlament és a Tanács elnökének aláírását követően a rendeletnek az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételét követő huszadik napon lép hatályba, ez előreláthatólag május végi hatálybalépést jelent.

Az OHIM honlapján megjelent közlemény szerint az OHIM elnöke, António Campinos úgy nyilatkozott, hogy „a Megfigyelőközpont hiteles és független szervezetként fogja biztosítani a szellemi tulajdon jobb megértését”.

2012/03/24